Montajul gresiei se poate face atât la interior cât și la exterior.

Prima etapă este trasarea zonei de lucru și stabilirea felului în care se dorește montarea gresiei. După ce a fost curățată bine, suprafață de lucru se amorsează. Amorsarea suprafeței se face cu ajutorul unei bidinele, mături, trafalet sau pensulă. Amorsa trebuie lăsată neapărat să se usuce.

După ce se amorsează suprafața de lucru, se prepară materialul cu ajutorul unui mixer electric, acesta mestecându-se până este perfect omogenizat. După aceasta materialul se întinde cu o gletieră cu zimți de 10 mm. Recomandăm ca materialul să se întindă și pe spatele plăcilor de gresie, pentru o mai bună aderență. Între plăcile de gresie se adaugă distanțieri care sunt de diverse mărimi între 1 și 5 mm, în cazul nostru am folosit distanțieri de 3 mm.

După ce se montează plăcile întregi de gresie se trece la montarea straifurilor precum și al plintei de gresie. Plinta de gresie are rolul de a proteja peretele, când se spală pardoseala. Gresia se taie cu ajutorul unei mașini speciale de tăiat gresie și faianță sau cu ajutorul flexului cu pânză diamantată pentru plăci ceramice.

În cadrul operației de montaj gresie, ultima etapă este chituirea. Aceasta se chituiește cu ajutorul unei gletiere speciale. După ce chitul se întărește puțin se trece la ștergerea surplusului de chit cu ajutorul unei gletiere cu burete. Stratul subțire de chit ce rămâne pe placă de gresie, se șterge după uscare, cu ajutorul cârpelor uscate. Montarea gresiei ca pardoseală nu este o operație simplă mai ales dacă pardoseală nu este plană. În cazul în care denivelările din pardoseală depășesc 2 cm se recomandă a se îndrepta suprafață înainte de a se monta gresia.

Montajul sau placarea cu faianță

Prima faza de lucru, este pregătirea pereților ce urmează a fi placați cu faianță și anume decopertarea lor dacă este cazul, buciardarea sau îndreptarea lor în funcție de situația existentă. După aceea se aplică o amorsă de profunzime care se lasă să se usuce.

În a 2 a faza se dă nivelul pereților (cu furtunul de nivel, bolobocul sau nivla laser), pe care trebuie montată faianță și se trasează cota, de unde se pleacă cu primul rând de montaj (primul rând de montaj este practic cel de-al doilea rând de faianță după perete, deoarece primul rând se montează la sfârșit)
După aceasta se montează dreptare, pe care se sprijină primul rând de faianță.

În a 3-a faza se prepară adezivul într-o găleată cu ajutorul unui malaxor. Se aplică materialul pe pereți cu ajutorul unei gletiere cu zimți de 1 cm și se montează plăcile de faianță. Între plăci se pot pune distanțieri de diverse mărimi de la 1 la 4 mm. La colțurile interioare și exterioare pereților se pot monta colțare de faianță, care pot fi metalice sau din plastic.

Plăcile se taie cu ajutorul mașinii de tăiat faianță cu pastilă diamantată sau cu ajutorul unui polizor unghiular numit și flex, cu pânză diamantă pentru plăci ceramice. După ce se montează toate plăcile ceramice, se curată rosturile și se aplică chitul de rosturi mici cu o gletieră specială din cauciuc. Surplusul de chit se șterge cu un burete.